Om besøkssenteret

Besøkssenteret ble etablert i 2001 og er en del av NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi. På senteret finner du utstillinger som presenterer Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie, du lærer om urskogen i nasjonalparken og de mest karakteristiske fugle- og dyreartene som lever her. 

Pasvikdalen grenser til Finland i vest og Russland i øst, og har Norges tetteste brunbjørnbestand. Brunbjørn har derfor fått en sentral plass i utstillingene, og med interaktive løsninger byr senteret på spennende og lærerike opplevelser for besøkende. 

Besøkssenteret tilbyr informasjon om turer, transport og overnatting i tilknytning til verneområdene, samt råd og tips om friluftsliv i kommunen.  Du finner oss ved Svanvik i samme bygg som Svanhovd konferansesenter og forskningsstasjonen NIBIO Svanhovd. 

Åpningstider

Sommer (medio juni- medio august)

Mandag-fredag: 09-20

Lørdag-søndag: 10-18

Vinter (medio august- medio juni)

Mandag-fredag: 09-15

Helg: Etter avtale.

 

Program

Besøkssenteret arrangerer både åpne foredrag, kurs, fugleekskursjoner, familiedager, markdager med mer. Finn alle arrangementer her og følg med på vår Facebook-side.

Utstilling

Utstillingen på besøkssenteret presenterer Pasvikdalen spesielle natur, kultur og historie.   Her kan du lære mer om urskogen i nasjonalparken og fugle- og dyreartene som lever her. Utstillingen tar for seg også de andre verneområder i Pasvikdalen som for eksempel Pasvik naturreservat hvor det unike mangfoldet av vannfugl har gitt dette naturreservat status som RAMSAR-området. Pasvik har Norges tetteste brunbjørnbestand og denne arten har en sentral plass i utstillingen.

Fugletårn

Skrøytnes og ved landskapsvernområdet. Se det unike fuglelivet i Pasvikdalen

96-høyden

Tårnet på 96-høyden gir en unik utsikt over landskapet i Pasvik. Det er spesielt spennende å se etter brunbjørn på de store, åpne myrdragene. Man får også god utsikt innover Russland og den russiske byen Nikel på andre siden av grensa.. Tårnet ble bygd i 1952 av GSV. Tidlig på 1960-tallet ble det bygd på sove- og oppholdsrom. Observasjonstårnet ble aktivt brukt av forsvaret fram til midten av 1970-tallet. Etter dette ble tårnet sporadisk brukt av forsvaret frem til ca. 1985. I 1997 ble bygget overtatt av Svanhovd Forskningsstasjon (NIBIO Svanhovd). Følg gjerne med på vår facebook-side for å holde deg oppdatert om åpningstider og arrangementer. 

Botaniske hage

Botaniske hagen ved Svanhovd er den eneste av sitt slag i Finnmark. I dag finnes det bare tre offentlige botaniske hager nord for Polarsirkelen: Svanhovd og Tromsø i Norge, og Kirovsk i Russland. Svanhovd botaniske hage åpnet i 1998. Her finnes planter med opprinnelse fra Himalaya, Sibir, Kina, Canada, Alaska og Kamtsjatka. Hagen inneholder også bed med forsknings og utviklingsoppgaver, samt nyhetsfelt/temafelt, som for eksempel viser stauder, roser og andre utplantingsplanter, dekorasjonsplanter, urter, grønnsaker og planter brukt i folkemedisin i Barentsregionen. Vekstsesongen er kort og den beste tiden for et besøk i hagen er juli og august.

Samisk historie og kulturminner

Både i utstilling og stien som fører til Ellenkoia kan man lære mer om samisk kultur.

Besøkssenteret for Øvre Pasvik nasjonalpark ligger på Svanvik. Følg fylkesvei 8850 fra Kirkenes og sørover gjennom Pasvikdalen i ca 40 km. Kirkenes er 2 timers flytur fra Oslo.

Det letteste transportmidlet er å kjøre egen bil eller eventuelt en leiebil. Andre muligheter er Pasvik Taxi, busstransport fra Boreal (snelandia.no) eller sykkel.

Til Kirkenes går det direktefly fra Oslo av både SAS og Norwegian, samt at Widerøe flyr bl.a. direkte fra Tromsø. Hurtigruten anløper Kirkenes regelmessig.

Kirkenes Turistinformasjon holder til i Dr. Wesselsgate 15B i Kirkenes og har i sommer åpent hver dag fra kl 09.30 til 15.30. www.visitkirkenes.no Telefon 481 19 993